Científics, artistes, representants polítics i ciutadania disfruten de les jornades falleres

El Balcó de l'Ajuntament es converteix estos dies en espai de trobada i de projecció de la cultura festiva de València.

El Consistori rep estos dies nombroses personalitats del món de la cultura, la política, les arts i la ciència, que acudixen a gaudir, o a conéixer per primera vegada, les festes de Falles, i especialment a contemplar la disparada de la mascletà des de les dependències municipals. Juntament amb ells, cada dia, diversos ciutadans i ciutadanes se sumen al festeig al Balcó Municipal, triats en sorteig lliure i obert, en una iniciativa posada en marxa l'any 2016.

Al llarg d'estos dies festius passaran pel balcó principal de l'Ajuntament nombrosos noms propis de l'àmbit sociocultural, científic, artístic i polític tant estatal com internacional. Entre ells, ja han confirmat la seua presència noms com el Premi Nobel de Química Jean-Pierre Sauvage, l'escriptor Santiago Posteguillo, el raper Lory Money, i representants de les delegacions de Festes de diferents ciutats (Alacant, Múrcia, Burgos, Castellon...). Així mateix, es donaran cita a l'Ajuntament nombrosos representants polítics, que acudiran a compartir amb les i els valencians les festes de Falles.

Tots ells podran gaudir, en primera instància, del programa de mascletaes que cada dia ompli de públic i de ritme la plaça de l'Ajuntament. La mascletà de demà dissabte, dia 16, anirà a càrrec de l'empresa Pirotècnia Caballer FX Global Foc, que dirigix María José Bárbara, descendent de destacats noms de la pirotècnia valenciana, com Josefina Caballer o Miguel Zamorano Caballer. Els seus avantpassats van ser els creadors de la Nit del Foc, l'any 1940. Va ser l’empresa encarregada de la disparada del 8 de març de l'any passat, Dia de la Dona, i amb ella arranca la setmana central de les festes fallers.

L'endemà serà el torn de la Pirotècnia Vulcano, empresa madrilenya, del municipi de Villarejo de Salvanes, fundada en 1987, que ja va participar en les Falles de València fa cinc anys amb gran èxit. La mascletà de dilluns 18 estarà protagonitzada per la Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes, una firma dirigida per José Manuel Crespo, històric dels focs artificials, que va dissenyar i va llançar la seua primera mascletà a la placa de l'Ajuntament quan comptava no més de 17 anys. I el colofó de les festes, la mascletà del dia 19, serà a càrrec de la signatura Ricasa, històrica empresa valenciana les arrels de la qual s'afonen en el segle XIX: va ser fundada l'any 1991 de la mà del primer Ricardo Caballer.

La disparada de hui divendres ha tingut com a espectadors d'excepció a les persones representants dels Centres Valencians en l'Exterior (CEVEX), que han sigut rebudes a l'Ajuntament per l'alcalde, Joan Ribó. També han gaudit de la mascletà de hui el tinent general cap del Quarter General Terrestre d'Alta Disponibilitat, Francisco Jose Gan Pampols, així com membres de l'equip tècnic i esportiu del Club d'Handbol Canyamelar.

L'alcalde ha contemplat l'espectacle pirotècnic hui a peu de carrer, en la zona de focs, acompanyat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. Tots dos han felicitat l'autor de la disparada, Antonio Zarzoso Navarrete, responsable de la Pirotècnia Zarzoso, d'Altura.

 

Etiquetes: Falles

Festes de València Ayuntamiento de València