El ple acorda convocar una taula de participació per a continuar amb la millora de les festes de falles.
El regidor Fuset defensa les Falles “com a una oportunitat pel seu caràcter de motor social, econòmic i cultural”.
El Ple de l'Ajuntament ha donat hui suport a la proposta llançada el passat dia 20 pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, de convocar una taula de participació i diàleg sobre la festa de les Falles, “en la qual els diferents agents ciutadans i festius puguen continuar aportant proposades de millora i plantejant riscos i febleses pendents, al mateix temps que es renoven i reforcen –mitjançant el debat i la reflexió col·lectiva- els consensos necessaris per tal de garantir la millor convivència i seguretat durant la festa fallera”.
Així se subratlla en el text de la moció que ha plantejat l'edil com a alternativa a la proposta inicial de la regidora del Grup Popular, Maria Àngels Ramón-Llin. La moció ha rebut el suport dels membres del Govern Municipal, mentre que els grups d'oposició, que havien donat el seu suport a la proposta del PP, s'han abstingut.
El text proposat per Fuset destaca el “notable esforç realitzat durant les Falles 2017 per part de les Regidories implicades, dels treballadors i treballadores municipals, dels agents fallers, i també d’altres agents de la ciutat, com ara el comerç i l'hostaleria, per continuar avançant en la necessària convivència”. Així mateix, l'edil ha destacat la voluntat de tots ells per a “adaptar-se al reforç de la seguretat”, acordat de manera unànime pels cossos de seguretat de totes les administracions.
Tant la regidora popular Ramón-Llin com la regidora de Ciutadans, Amparo Picó, han criticat la gestió del govern local durant les passades Falles. Ambdues han descrit uns festejos marcats per “el caos i el descontentament”, i han criticat la labor de coordinació de la Regidoria. Per açò, han recolzat la constitució d'una Comissió Municipal Falles amb la participació, junt a les delegacions municipals, dels grups polítics i els sectors implicats en la festa (comissions falleres, veïns, consumidors, comerç, hostaleria…), tal com proposava el Grup Popular.
El regidor Fuset ha lamentat estes crítiques, que ha qualificat d’“injustes, apocalíptiques i falses, i que no es mereixen ni el món faller ni la ciutadania en general”. Segons l'edil, “des del principi, l'oposició ha plantejat les Falles com a problema i no com a oportunitat, mentre nosaltres –ha afirmat- hem posat el focus en el seu caràcter de motor social, econòmic i cultural”. Per açò, la moció aprovada finalment pel Plenari, a més de la convocatòria de la taula, inclou també “continuar la via de la participació ciutadana, impulsada els últims anys, ampliant les consultes prèvies a la redacció del bàndol faller”; i arreplega una felicitació “al conjunt de la ciutadania i, de manera especial, als agents ciutadans, festius i professionals implicats en la festa, per la seua bona resposta majoritària i el civisme generalitzat, al mateix temps que s'anima a continuar vetlant per a denunciar qualsevol cas d'incivisme i a millorar, dins de l'exigència d'excel·lència en la festa, que ha ser considerada com una responsabilitat col·lectiva”.
FALLES I COMERÇ
Davant d’una moció de l’oposició, a l’hemicicle municipal també s’ha debatut sobre les afeccions als comerços i a les empreses hostaleres durant les Falles. Des de Fotur (Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana) s’ha exposat la necessitat de crear una mesa de treball amb l’empresariat davant la venda il·legal o les paredes de venda de menjar amb les quals els comerços habituals no poden competir. “El xicotet comerç es veu perjudicat”, ha dit el regidor de Ciutadans, Fernando Giner, qui ha reclamat que “s’estudie una compensació econòmica pel cessament d’activitat dels negocis afectats a Falles”.
Davant d’això, el regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha indicat que segons l’ordenança municipal no tenen dret a indemnització davant d’estos esdeveniments públics i ha recordat que la festa gran de la ciutat beneficia econòmicament a tots els establiments i empreses hostaleres de València. “Tots entenem que la seguretat de la ciutadania ha de prevaldre per damunt de tot”, ha dit també Galiana. A més, la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha exposat que han estat unes Falles on més producte de venda il·legal s’ha decomissat.
EL MUSEU DE LA SETMANA SANTA MARINERA
El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat, durant la sessió de hui, elevar a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura la sol·licitud per a regularitzar la situació del Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín, com a museu oficial, segons la normativa vigent de la Generalitat Valenciana. Es tracta del mateix procediment que ja es va seguir anteriorment per a aconseguir l'homologació com a museu oficial valencià del Museu Faller de València. Actualment, el museu de la festa gran dels Poblats Marítims no està catalogat ni com a museu ni com a col·lecció museogràfica, a pesar que sí que compleix els requisits i les funcions necessàries.
El regidor Pere Fuset ha felicitat tots els Grups Polítics Municipals per este acord unànim, que permetrà, entre altres aspectes, que el museu puga accedir a ajudes per a actuacions de restauració. De fet, l'edil ha avançat que en breu es durà a terme una reforma museogràfica, que redundarà en l'increment del nombre de visitants.
ADHESIÓ A LA XARXA MUNDIAL CICLISTA EFC
Finalment, el Ple ha aprovat l'adhesió de València a la Xarxa EFC Cities and Regions for Cyclist, entitat de caràcter internacional de la qual formen part ciutats de tots els continents, com ara Viena, Brussel·les, Rio de Janeiro, Hèlsinki, Atenes, Madrid o Taipei… entre d’altres. Els vots de l'Equip de Govern han tret endavant la proposta del regidor de Mobilitat, atès que l'oposició de nou s'ha abstingut en la votació.
Els regidors Alberto Mendoza (PP) i Narciso Estellés (Ciutadans) han justificat el seu vot en la gestió municipal de la mobilitat urbana. Mendoza ha assegurat que es tracta de “diners malgastats” i ha lamentat la falta d'una campanya educativa dirigida als ciclistes en la seua relació amb els vianants. Per la seua banda, Estellés ha assegurat que l'Agenda Municipal de la Bicicleta “no ha fet res” i ha qualificat la gestió del Govern de “l'estafa de l’estampeta”.
El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha lamentat estes afirmacions, i ha defensat la importància que “València estiga present en una plataforma internacional que treballa per a impulsar la utilització de la bicicleta en les ciutats”. L'edil ha instat els grups d'oposició a decidir “en quin model estan: en el de les ciutats sostenibles del futur o en el model urbà del segle XX, caracteritzat per una motorització exagerada i unes ciutats assentades sobre el tub de escapament”