El 22 de gener se celebra la festivitat de Sant Vicent Màrtir o de la Roda, patró de la ciutat i del seu terme municipal (o com es deia abans, "de creus cap a dins"). Vicent fou un jove diaca del bisbe de Saragossa que, fugint de la persecució dels cristians per part de l’emperador Dioclecià, va ser capturat l’any 304 i conduït a València per a ser jutjat i martiritzat sense abjurar de la seua fe, fet que el va convertir en un símbol de la cristianització. En el segle XIII el rei Jaume I va atribuir l’èxit de la presa de la ciutat a la intercessió del sant, i en agraïment, va fundar un convent i un hospital i va recuperar, a més, altres llocs vicentins.
La festa gran ve precedida de l’eixida al carrer, el dia 22 de gener, de la recreació popular del bateig de sant Vicent Ferrer i el seu seguici de personatges de l’època. Eixe mateix dia també té lloc una missa solemne a la Catedral, que dóna pas una processó on es troben representades diverses institucions de la ciutat amb la imatge del sant, que recorre part dels llocs on, segons la tradició, va patir martiri. Paral•lelament es celebren actes a l’Ermita (plaça d’Espanya), Església de Sant Valer (Russafa) i a la Basílica de Sant Vicent de la Roqueta, on es celebra una missa segons el ritus hispanomossàrab.
En l’organització dels actes, a banda de l’Ajuntament de València, intervenen entitats com l’Associació de la Pica Baptismal de Sant Vicent Ferrer, el Gremi de Sastres i Modistes o la Germandat del Ram de l’Agulla, perquè Sant Vicent Màrtir és patró dels sastres, la Confraria del Màrtir Sant Vicent de la Roqueta o el Gremi de Campaners Valencians, que organitza tocs i voltejos de campanes durant la vespra i el dia del patró.