Programa Nou d'Octubre - 2018
La festivitat del Nou d’Octubre commemora la conquesta de València, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del rei Jaume I.
A partir de 1338, data del primer centenari de la conquesta, es va instituir la festa commemorativa i des d’aleshores, especialment des del segle XVII, s’ha celebrat quasi interrompudament, sempre mantenint com a rerefons el fet de celebrar la data simbòlica de creació del Regne de València i l’exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians.
En la vespra de la celebració, el dia 8, la Reial Senyera s’exhibix al públic al Saló de Cristall de l’ajuntament de València durant tot el dia, a la vesprada hi ha una mostra de balls tradicionals i una dansà popular a la plaça de l’Ajuntament, i a la nit té lloc un festival de focs artificials al Jardí del Túria.
L’endemà, el dia 9, a les 12 hores del migdia, té lloc la solemne baixada de la Reial Senyera des del balcó de l’ajuntament. Tot seguit es fa una processó cívica, en la qual els valencians acompanyen la Reial Senyera en un recorregut que té al Parterre un moment culminant amb l’ofrena floral de les institucions a l’estàtua eqüestre del rei Jaume I. Després, el seguici es reprén i continua fins a la plaça de l’Ajuntament, on la Reial Senyera és hissada perquè torne a l’Arxiu Històric Municipal, on es guarda durant tot l’any. L’acte es tanca amb la disparada d’una mascletà.
A banda dels actes institucionals programats per l’Ajuntament de València i la Generalitat, diverses entitats ciutadanes organitzen activitats festives i culturals, així com actes reivindicatius de tota classe. A més, en el marc de la celebració del Nou d’Octubre, des de 2004 es fa l’Entrada de Moros i Cristians, organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians, que inclou diversos actes com ara un alardo, representació d’ambaixades o la mateixa entrada.
PROGRAMA NOU D’OCTUBRE 2018
Divendres 5 d’octubre
- 19.30 h Concert del Cor de la Generalitat Valenciana i de l’Orquestra de València al Palau de la Música.
Dissabte 6 d’octubre
- 20.00 h Representació de les ambaixades de la conquesta a la plaça dels Furs. Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
Diumenge 7 d’octubre
- 12.00 h Alardo, per l’itinerari següent: plaça de la Reina, carrer de Sant Vicent i plaça de l’Ajuntament. A les 12.50 h, final a l’esplanada central de la plaça. Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
- 18.00 h IV Entrada Infantil de Moros i Cristians per l’itinerari següent: plaça del Tossal, carrer dels Cavallers, carrer dels Serrans i plaça dels Furs. Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
- 19.30 h Concert de la Banda Municipal de València al Palau de la Música
Dilluns 8 d’octubre
- 10.00 h València, amb la Senyera. Exposició de la Reial Senyera al Saló de Cristall de l’Ajuntament fins a les 21.00 h.
- 19.00, 19.30 i 20.00 h Interpretació del Cant a la Senyera (lletra de Carles Salvador i música d’Agustí Alaman), al Saló de Cristall de l’Ajuntament, a càrrec de la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.
- 20.00 h A la plaça de l’Ajuntament, en col·laboració amb la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, Mostra de Balls, Música i Cançons Valencianes, amb la participació dels grups Realenc de Picanya, Sagueta Nova de Biar i Les Folies de Carcaixent. En acabar, dansà popular.
- 24.00 h XXXIX Festival de Pirotècnia València, al vell llit del Túria, entre els ponts de l’Exposició i de les Flors, a càrrec de la pirotècnia Peñarroja (la Vall d’Uixó).
Dimarts 9 d’octubre
- 11.30 h Recepció de la corporació, autoritats i invitats.
- 11.45 h Lectura del decret d’Alcaldia i entrega de la Senyera a l’Arxiu Municipal.
- 12.00 h Processó cívica i ofrena floral a Jaume I, per l’itinerari següent: plaça de l’Ajuntament, carrer de Sant Vicent, plaça de la Reina, carrer de la Pau fins a la plaça d’Alfons el Magnànim. Ofrena de corones de flor davant de l’estàtua del rei Jaume I al Parterre. Acabada l’ofrena, es reprén la processó cívica pel carrer del Pintor Sorolla, carrer de les Barques i plaça de l’Ajuntament.
En acabar la processó cívica, mascletà terrestre càrrec de la pirotècnia Aitana (Bèlgida).
- 17.00 h XV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l’itinerari següent: carrer de la Pau, carrer de Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i carrer del Marqués de Sotelo. Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
Per a consultar el programa complet, clica ací. També els convidem a descarregar el cartell de Moros i Cristians dissenyat per Virginia Lorente i la postal commemorativa que inclou el poema "Cant a la Senyera" de Carles Salvador.