Les Falles de València viatgen a Alemanya en el 40 aniversari de l’agermanament amb Magúncia
La paella valenciana també prendrà protagonisme el dia de la Cremà
La plantà de la primera falla que arriba a la ciutat alemanya de Magúncia serà este dijous, dins del festival Johannisnacht i amb motiu del 40 aniversari de l’agermanament entre esta ciutat i València. La falla de Ximo Esteve, que lluirà motius identitaris valencians i un ninot de Johannes Gutenberg, es plantarà dins d’un vaixell que connectarà amb la vora del riu Rin i es cremarà el dilluns 25 de juny. Vora 70.000 persones podran veure esta falla, que servirà per mantindre i enfortir les connexiones entre les dos poblacions agermanades.
«Des del Govern de la Nau creiem que és important mantenir les connexions dels agermanaments que tenim i cuidar les relacions institucionals abans de subscriure molts agermanaments», ha destacat la regidora de Turisme i presidenta de Turisme València, Sandra Gómez, qui ha presentat l’esbós de la falla junt amb el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset. Gómez també ha dit que la intenció del govern municipal és «reavivar les relacions amb les ciutats agermanades i des de Turisme València s’està impulsant esta iniciativa perquè el mercat alemany és molt interessant per a la ciutat, ja que és el que més ha crescut en el primer quadrimestre d’enguany».
Per la seua banda, el regidor Pere Fuset ha subratllat que «la falla és una de les millores targetes de visita de la ciutat», feta fonamentalment en cartó-pedra i vareta serà un «aparador de què som els valencians i de què podem oferir al públic alemany». «La cultura festiva té la capacitat d’unir i cohesionar cultures tan diferents com la valenciana i l’alemanya», ha dit Fuset, qui ha indicat que «esta acció promoguda per Turisme València és positiva per a la festa de les Falles i en definitiva per al conjunt de la ciutat».
La falla tindrà alguns elements identitaris i tradicionals de la cultura popular valenciana, com ara les Torres de Serrans, l’arròs, la taronja o els pirotècnics, i, a més, comptarà amb un ninot de Gutenberg, que serà indultat i romandrà al Museu de Gutenberg de Magúncia. Precisament, Gutenberg va ser el punt de cohesió entre ambdós ciutats, ja que un dels deixebles de l’inventor de la impremta va fer la primera rèplica d’esta ferramenta a València i va fer la primera còpia impresa certificada fora de Magúncia en l’àmbit europeu.
L’artista faller Ximo Esteve arribarà entre hui i demà a Magúncia per preparar la falla amb vistes a dijous. Mentre que diumenge, la regidora Gómez junt amb el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i la Fallera Major de València, Rocío Gil, es traslladaran a Magúncia fins dimarts, on, a més de contemplar la Cremà de la falla, tindran tota una agenda institucional per enfortir els llaços econòmics i socials amb la ciutat alemanya.
El dia de la Cremà, el pròxim dilluns, també està previst que es faça una paella per a aproximadament 600 persones, per tal d’acostar el plat més valencià a terres alemanyes i difondre així la gastronomia autòctona. Els plats es podran adquirir per 5 euros i la recaptació anirà destinada a una ONG de xiquets i xiquetes amb càncer.
La regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha exposat també que «estem reprenent els llaços econòmics, socials, culturals, etc., que ens unixen amb esta ciutat agermanada». En eixe sentit, Gómez ha exposat algunes dades sobre el creixement del turisme alemany en este primer quadrimestre d’enguany. Les pernoctacions, concretament, han crescut un 28 % respecte al mateix període de l’any passat, arribant a les 68.000 pernoctacions, i amb un total de viatgers de 21.378, que suposa un creixement d’un 20 %.
Dins d’eixe intercanvi cultural i amb motiu del 40 aniversari de l’agermanament, Gómez també ha anunciat que en el pròxim Nadal es podrà gaudir d’una part del mercadet de Nadal de Magúncia a la ciutat de València, un element identitari i rellevant d’esta ciutat alemanya.
Disposem de material gràfic, audiovisual i talls de veu.
www.valencia.es