La història de la Gran Fira de València va començar l’any 1871. En aquella època els valencians eixien de la ciutat en períodes estivals i tornaven al setembre. Els comerços es van veure afectats i l’Ajuntament de València va programar un calendari festiu per a la ciutat en el mes de juliol, amb un gran conjunt d’activitats per a atraure a visitants a la ciutat.
La Gran Fira va començar amb cavalcades i exposicions i balls selectes als pavellons instal•lats al passeig de l’Albereda. Anys més tard, en 1886, va arribar el Certamen Internacional de Bandes de Música, i en el 1891 es va iniciar tot un referent de la fira, la Batalla de les Flors, que des d’aleshores posa el punt final a les activitats firals. Històricament, la Fira ha sigut un punt de trobada de totes les classes socials, tot i diferenciadament, especialment amb els diversos pavellons firals. També ha sigut un espai festiu on s’han combinat les demostracions esportives de tot tipus, les afirmacions de la identitat valenciana, les exhibicions pirotècniques, els diversos gèneres musicals i la popularitat de la fira d’atraccions.
Hui en dia, la Gran Fira, transformada en autèntic festival d’estiu, congrega milers de persones disposades a trobar alternatives d’oci en les nits d’estiu, especialment la Gran Nit de Juliol, quan el centre de la ciutat s’ompli d’activitats i propostes per a tots els públics. Durant el temps que dura la Fira en distints punts de la ciutat es poden trobar orquestres, gastronomia, activitats infantils, ball per a majors, concerts, espectacles d’humor, màgia, atraccions, balls, festival de pirotècnia en el mar, fira taurina, preseleccions de les falleres majors de València i activitats de l’Agrupació de Moros i Cristians del Marítim.